Geganters de l’ACF

DSC01463

Els inicis:

 Els orígens dels nostres gegants ens duen a la representació per part de l’Esbart Sant Feliu de l’Agrupació Cultural Folklòrica, del Ball La Bergadana, inspirat en el Ball de La Patum de Berga (14 i 15 de maig de 1988). La idea original d’aquest ball va sorgir d’en Manel Carpi, ciutadà de Sant Feliu de Llobregat i aleshores membre del nostre esbart.

Com a Berga, la representació del ball La Bergadana, té un ball de Gegants i és per això que l’ACF va fer crear les dues parelles de gegants que actualment té la nostra entitat: el Jordi i la Montserrat i el Llorenç i la Laia. Tot seguit es va crear la colla de geganters de l’ACF.

Els inicis dels nostres gegantons són ben diferents. Primerament (octubre de 1988) l’ACF va crear un gegantó anomenat En Banyetes, que originalment presidia els correfocs de la nostra ciutat durant les Festes de Tardor. Aquest personatge és conegut per tots els infants com el malvat Banyetes, ja que s’apoderà de l’anell del nostre poble.

La Rebanyuda, l’altre gegantó de la nostra entitat, va ser creada més tard (octubre de 1989) com companya d’en Banyetes.

L’any 2005 van incorporar-se dos nous gegantons: Correfoguera i Picatrons que són portats pels més petits.

Des del 2006 comptem amb dues noves figures: En Tonet i la Fada Natura.

Els nostres gegants i gegantons

 En Jordi i la Montserrat, duen els noms dels patrons de Catalunya i representen una parella de propietaris benestants de la nostra ciutat. Van ser dissenyats per Manel Carpi i Josep Cardona que també els va construir. El seu vestuari és típic de la classe benestant catalana del segle XVIII.

 En Llorenç i la Laia, duen dos noms ben típics de la nostra ciutat. Llorenç és el nom d’un dels patrons de la vila. Conta la llegenda que anys enrere hi havia un mossèn que posava Laia de segon nom a totes les nenes de la nostra ciutat. També van ser dissenyats per Manel Carpi i Josep Cardona que també va ser el constructor.

Aquesta parella representa els habitants pagesos de Sant Feliu de Llobregat amb el vestuari actual del Ball de la Soca, ball que antigament s’havia ballat a l’Aplec de la Salut i que ha estat recuperat per a la nostra ciutat.

Les dues parelles van ser batejades el 12 de maig de 1989 i apadrinades pels gegants de la ciutat En Guillem i la Violant.

En Banyetes i la Rebanyuda són els dos gegantons ferotges i malvats de la nostra ciutat i representen el poder del foc i de la ira. Actualment són dos personatges arrelats a Sant Feliu i molt estimats per tots els infants. També van ser dissenyats per Manel Carpi i Josep Cardona que també va ser el constructor.

En Correfoguera i Picatrons són els dos dimonis que acompanyen en Banyetes i la Rebanyuda.  Construïts per Maria Teresa Olivé i Roser Rius.

En Tonet i la Fada Natura són un llenyater i una fada que viuen als boscos santfeliuencs de Collserola en una cabana una mica mes amunt de l’ermita de Salut. La seva feina no només consisteix a talar arbres, sinó que es dediquen a tenir cura de la muntanya perquè hi puguin continuar vivint els animals. El que mes feina els porta és netejar el bosc.

Van ser construïts per un grup de pares i mares.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s